Kuidas Hiina uut aastat tähistada – noppeid Ching’ilt

16 jaan

Hiina päritolu Ching He Huang, kes on populaarne telekokk ja kokaraamatute autor Ameerikas ja Suurbritannias, kirjutab Williams Sonoma blogis Hiina uue aasta tähistamise kommetest ja pakub välja näidismenüü. Mõned nopped tema kirjutisest alljärgnevalt ka eesti keelde.

Hiina uue aasta pidustused, tuntud kui “Kevade festival”, on nädala pikkune pidustus, mis võib olla ainus kord aastas, mil kogu pere kokku saab (Hiina peredes on tavaline, et maapiirkondadest on järgmine põlvkond läinud tuhandete kilomeetrite kaugusele suurlinnadesse raha teenima – toim.). Ja loomulikult on see perele hea põhjus, miks head-paremat toidulauale valmistada.

Süüakse mitmeid sümbolistliku (täiuslikkus, külluslikkus, rikkus jne) tähendusega toitusid – nii oma sisult kui nimetuselt. Oluline tähtsus on toidu serveerimisnõude värvil – need on soovitatavalt punane ja kuldne.

Ching He Huang pakkus välja ka menüü, mida uue aasta puhul süüa. Menüü on kohandatud selliseks, et ka meil retsepte realiseerida saaks, s.t arvestatud tooraine kättesaadavusega jne. Vaata menüüd siit. Kui soolaste toitude valik on igati külluslik, siis magustoidust hiinlane suurt ei hooli. Magustoiduks pakub kokk lihtsat valikut puuvilju ja jasmiiniteed – nii ongi Hiinamaal tavaks.

Stiilinäide Ching’ilt (foto tema kodulehelt).

About these ads

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: